Skip to content

CIVIC & COMMUNITY PORTFOLIO

NECEDAH WILDLIFE REFUGE VISITOR CENTER & HEADQUARTERS

Necedah, WI

Overview

CLIENT

SQUARE FOOTAGE

U.S. Fish & Wildlife Service

12,700

CLIENT SINCE

ARCHITECT

1985

LHB Engineers & Architects

NUMBER OF PROJECTS

PROJECT DURATION

2

14 Months

NECEDAH WILDLIFE REFUGE

Visitor Center & Headquarters

Located in the Necedah National Wildlife Refuge, this visitor center and staff headquarters includes a public lobby, exhibit area, gift shop, classrooms, and office and administrative spaces. Featuring a standing seam metal roof, fiber cement siding, stone veneer accents, ceramic tile finishes, and exposed glu-lam trusses, this building projects a natural feel. Outside, decorative patterned and stamped concrete patios along with a boardwalk leading over the open water and wetland areas provide visitors and staff views of the wildlife refuge and access to the refuge trail system. With sustainability at the forefront of this project, the facility includes a rainwater recovery system, photovoltaic solar panels, and native grasses and plants landscaping. Limiting our impact on the surrounding area, this wildlife refuge is critical habitat for sandhill cranes, whooping cranes, sedge wrens, waterfowl, and other wetland dependent wildlife.